Održan šesnaesti po redu eko-kamp „Komarnica 2017“

U periodu od 30. juna do 02. jula članovi NVO Društva mladih ekologa su po šesnaesti put uzastopno organizovali kamp na ulazu u kanjon Nevidio.

Prva grupa kampera je postavila šatore tokom petka 30. juna a ostatak se pridružio tokom subote. U subotu je vršen uspon na durmitorki vrh Savin kuk (2313m) sa polaznom tačkom iz podnožja istoimenog skijališta. Uspon je počeo u 8:15h i trajao do 10:20h. Pređena je udaljenost od 5,11km u trajanju od 2h5min sa visinskom razlikom od oko 800m i prosječnom brzinom kretanja od 2,4km/h.

Da uspon ne bude brži spriječile su nas divokoze koje smo imali priliku da posmatramo od međustanice žičare. Bilo ih je oko desetak i iako nijesmo željeli da ih uplašimo one su, kako smo se sve više peli,  postepeno izmicale prema prevoju koji spaja Savin kuk i Šljeme.

Savin kuk pruža izuzetno lijep panoramski pogled na: visoravan Jezera, više sela i katuna u Pošćensko komarkom kraju, Žabljak, Crno jezero, Vražije jezero, Riblje jezero, Pošćensko jezero,  Bobatov kuk.

Na povratku sa vrha Savinog kuka, gdje nas je dočekao jak južni vjetar, potražili smo odmor na klupi pored Savine vode (2212m). Ovo čudo prirode ili davne legende izvire u tankom mlazu ali dovoljnom da se posjetioci osvježe i prikupe snage za nastavak puta.

Nakon povratka sa Savinog kuka posjetili smo poddurmitorsko selo Kovčicu koje je smješteno na lokaciji gdje se završavaju brda i počinje visoravan Jezera, koje spaja planinu sa ravnicom i šumu i golet.

Zatim je uslijedio povratak na kamp lokaciju gdje nas je sačekala družina koja je ove godine izabrala opušten boravak pored rijeke Komarnice. Druženje je uz dobru hranu, piće i logorsku vatru trajalo do kasno uveče. Za nedjelju je bio planiran uspon na neki drugi durmitorski vrh ali smo odustali zbog velike oblačnosti a kasnije i kratke kiše.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Aktivnosti. Zabeležite stalnu vezu.