Održan šesti sastanak Koalicije 27

Nikšić; 12.10.2017. godine – Šesti sastanak Koalicije 27 je realizovan u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“, koji partnerski realizuje Green Home sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica, Sjevernom zemljom i Društvom mladih ekologa iz Crne Gore i Zelenom akcijom iz Hrvatske.

Sastanku, koji je organizovalo NVO Društvo mladih ekologa, je prisustvovalo 20 učesnika, predstavnika nevladinih organizacija koje su članovi Koalicije 27, kao i lokalnih nevladinih organizacija iz Nikšića („Župa u srcu“, Agencija za lokalnu demokratiju)  i neformalne grupe građana „Rijeka je život“.

Na sastanku su predstavljene dosadašnje realizovane aktivnosti projekta “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“ i predstvljene su aktivnosti na pripremi komentara za progrees report za 2017 godinu.

Učesnici su se saglasili sa dosadašnjim radom na dokumentu ali, prepoznajući njegov značaj, kroz davanje kometara sugerisali su da je potrebno: detaljnije objašnjenje problematike usvajanja kontraverznog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, dopuniti dio o projektu „Porto Skadar Lake“ sa novim informacijama o razvoju projekta, osvrnuti se na netransparentan proces uspostavljanja eko fonda kao i finansiranja poglavlja 27, dopuniti dio o ratifikaciji Pariskog sporazuma koji je usvojen na sjednici Vlade 11. oktobra, naglasiti da izostaju planovi upravljanja za niže kategorije zaštićenih područja tj. područja za koja se planovi upravljanja donose na lokalnom nivou, uvrstiti informaciju da EPA odbija izdavanje IPPC dozvole za KAP, naglasiti problematiku rudokopa boksita u Župi nikšićkoj (eksploatacija boksita se vrši bez procjene uticaja na životnu sredinu), osvrnuti se na problem neplaćanja ekoloških taksi.

Osim komentara datih tokom trajanja sastanka, usaglašeno je da učesnici mogu dostaviti komentare na prilog izvještaja najkasnije do 20. oktobra kako bi se isti mogli uvrstiti u finalnu formu koja se planira proslijediti EU komisiji do 27. oktobra.

Učesnici sastanka su bili u prilici i da se kroz prezenatciju upoznaju sa metodama praćenja EU procesa kao i postupcima transpozicije i implementacije u crnogorsko zakonodavstvo, a realizovana je i radionica o značaju jačanja učešća javnosti u postupcima procjene uticaja (EIA) i strateške procjene uticaja (SEA).

Koalicija 27 okuplja 20 nevladinih organizacija iz Crne Gore sa ciljem praćenja pregovora u okviru poglavlja 27 a postojanje koalcije je navedeno i u poslednjem izvještaju o napretku EK za Crnu Goru.

Ovaj unos je objavljen pod Aktivnosti, Aktuelno. Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar