Predstavljeni rezultati projekta ekoturističke valorizacije grada

Nikšić, 18.01.2018. godine. NVO Društvo mladih ekologa Nikšić je javnosti predstavilo rezultate projekta „Promocija i valorizacija nedovoljno iskorišćenih eko turističkih potencijala Nikšića“.

Osnovni cilj projekta je bio doprinos stvaranju neophodnih uslova za valorizaciju nedovoljno iskorišćenih turističkih potencijala Opštine Nikšić kroz održivo funkcionisanje.

Na samom početku se radilo na prikupljanju informacija o ekoturističkim potencijalima grada. Projektom je bilo planirano da se podaci prikupe i obrade za 10-15 lokaliteta, međutim podaci su prikupljeni za 22 zanimljiva lokaliteta. Osim nedovoljno poznatih loklaiteta obuhvaćeni su i neki lokaliteti sa kojima je već upoznata šira javnost ali nijesu bili u dovoljnoj mjeri eko turistički valorizovani. Tako na pr. Slano i Liverovićko jezero su opisani kao značajni ekoturistički lokaliteti sa aspekta razvoja sportskog ribolova i kamperskog turizma. Široj javnosti je malo poznato da Slano jezero ima izuzetan ornitološki značaj.

U narednoj fazi je na osnovu prikupljenih podataka dizajnirana i štampana brošura pod nazivom „Upoznaj skriveni Nikšić“. Brošura je prevedena na engleski jezik i tako je dostupna široj zainteresovanoj javnosti. Brošura je podijeljena u pet tematskih oblasti: vode, speleološki objekti, kulturno-istorijski spomenici, ekoturizam i gastronomske manifestacije. Brošurom se iznosi i predlog za prenamjenu objekata u gradskom jezgru kao što je Dom revolucije. To je, naravno, zelena ideja i od njega bi napravili Priordnjački centar sa tri osnovne komponente a to su: botanička bašta, akvarijum i prirodnjački muzej.

Tokom projekta su postavljene 4 informacione table na lokacijama na kojima do sada nijesu postojale a to su: pored Slanog i Liverovićkog jezera, kod sela Zagrad pored puta prema Lukavici i na skretanju sa glavnog puta u Eko park Blace.

Od momenta kada je sklopljen mozaik o nedovoljno ekoturistički valorizovanim loklaitetima u Nikšiću početo je sa snimanjem kadrova za dokumentarni film čija se tematika naslanja na predhodno prikupljenim informcijama o nedovoljno turistički afirmisanim lokalitetima u Opštini Nikšić, i slikom i riječju opisuje turističku atraktivnost više lokaliteta u Nikšiću.

Jedan od bitnih činilaca ovog projekta su i građani koji su uzeli učešće u okviru foto konkursa na temu „Neiskorišćeni turistički biseri Nikšića“. Nakon mjesec dana, koliko je konkurs bio otvoren, učešće je uzelo 15 građana i dostavili su nam 72. fotografije lokaliteta za koje su smatrali da su eko turistički nedovoljno afirmisani.

Žiri se odlučio  za 15 fotografija koje najbolje odgovraju zadatoj temi a nagrađeni su: Jovan Krušić, Aleksa Minić, Ana Petrović, Ivan Đurović, Gavrilo Knežević, Milan Šapurić, Jelena Ivanović.

Projekat je realizovan poslednjih 6 mjeseci uz finansijsku podršku Skupštine opštine Nikšić.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Aktivnosti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s