Novi elaborati o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje malih hidroelektrana Bukovica 1 i Bukovica 2 na rijeci Bukovici nude samo kozmetičke izmjene

Novi, stari Elaborati o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje malih hidroelektrana „Bukovica 1“ i „Bukovica 2“ na rijeci Bukovici ne donose povoljna rešenja za ekosistem rijeke. U slučaju realizacije planiranih infrastrukturnih radova grubo će se narušiti prirodni ambijent i vodni režim rijeke Bukovicu čime će proistaći trajne negativne posledice po rijeku i njen ekosistem.

Smatramo da opis mogućih značajnih uticaja na životnu sredinu u oba slučaja ne nudi odgovorna i pouzdana rešenja pa tako usled planiranih radova unutar rječnog korita se ne može govoriti o privremenom narušavanju ekološke ravnoteže vodotoka. Zamućivanje rijeke može biti privremeno ali će ekološka ravnoteža usled radova imati stalni negativan uticaj.

Ekološki uslovi ne samo da će biti poremećeni dok traju radovi već će poremećaj biti trajan. I ranije smo govorili da se izgradnjom mHE i vještačkih ribljih staza ne može zamijeniti priordni ambijent autohtonoj pastrmci i vodozemcima i nema pouzdane garancije da će riba pri malom protoku rijeke moći da migrira uzvodno radi mrijesta. Takođe i sami elaborati navode jako negativne uticaje projekta na ihtiofanu, takoreći usled fizičkog prekidanja toka rijeke trajno će se uništiti određeni broj organizama u rijeci.

Investitor ne može izvršiti nadoknadu ribljeg fonda jer se mlađ potočne pastrmke ne može nabaviti u Crnoj Gori zato što se, po informaciji koju imamo, ne mrijesti ni u jednom ribnjaku u Crnoj Gori. Obrađivač i koncesionar moraju znati da bi ubacanje neke druge vrste ribe u Bukovici bilo neprihvatljivo.

O broju i količini vrsta i procjeni gubitka biodiverziteta se ne može pouzdano govoriti na osnovu prezentovanih medoda izračunavanja. Kada se radi jedan ovakav projekat za očekivati je i ozbiljno bi bilo uraditi nulto stanje lokacije.

Prema PUP-u Opštine Šavnik Pejzaž kanjonske doline Bukovice je izdvojen kao posebna pejzažna dolina. Preporuka PUPa je da se zbog izuzetnih prirodnih odlika, kako samog toka rijeke tako i atraktivnih vizura kanjonskih strana pejzaž kanjonske rijeke Bukovice zaštiti u smislu zabrane dalje izgradnje svih vrsta objekata i strogog usmjeravanja budućih građevinskih radova isključivo na sanaciju i adaptaciju postojećih objekata.

Na osnovu jedinstvene klasifikacije objekata geonasleđa koja je data od strane ProGeo asocijacije (Evropske asocijacije za zaštitu geonasleđa) kanjon Bukovice je predložen za stavljanje pod određeni režim zaštite kao karakterističan oblik fluvijalnog reljefa.

Usled svega navedenog smatramo da je Bukovica pejzažna ljepotica i umjesto radova na izgradnji malih hiroelektrana, usled čega će se zadovoljiti pojedinačni interesi i neopravdana ekonomska dobit na osnovu štete u životnoj sredini, treba pristupiti opravdanim istraživanjima u smjeru stavljanja pod zaštitu ovog prirodnog dragulja.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Aktivnosti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s