Potrebno je bolje upravljanje vodnim resursima u Crnoj Gori

Povodom svjetskog dana voda, Koalicija 27 u Crnoj Gori koja okuplja 20 organizacija koje se bave zaštitom životne sredine želi da izrazi svoju zabrinutost zbog neodrživog i nedomaćinskog gazdovanja vodnim tokovima i riječnim slivovima u Crnoj Gori.

Naime, oblast upravljanja vodama je jedna od najizazovnijih i najskupljih oblasti za usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije u procesu pridruživanja naše zemlje toj zajednici. Međutim problemi u ovoj oblasti su brojni od fragmentiranog sistema nadležnosti i neadekvatne primjene zakonskih odredbi preko nedostatka planova upravljanja riječnim slivovima, do nedostatka postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda što za posljedicu ima to da se komunalne i industrijske otpadne vode u riječne tokove ispuštaju gotovo bez ikakvog prečišćavanja.

Da se riječnim slivovima upravlja na neadekvatan i neplanski način uz potpuno odsustvo integralnog pristupa, baznih studija i podataka najbolje pokazuje nedavni slučaj izlivanja otpadnih voda i mulja iz jame Biočki stan i otvorenih kopova u potok Mačak koji se uliva u rijeku Gračanicu što je izazvalo ekološku katastrofu širokih razmjera.

Ovaj slučaj je posledica dugogodišnjeg neadekvatnog načina eksploatacije rude u ovom kraju kao i izostanka kontrole ekspolatacije rude boksita na potrebnom nivou. Ovo što se desilo je jasan pokazatelj nepostojanja strateškog pristupa planiranja riječnim slivom, izbjegavanja da se u prethodnom periodu uradi procjena uticaja na životnu sredinu, nedostatka baznih ispitivanja i istraživanja prije dodjele koncesija za ekspolataciju rude.

Stoga pozivamao sve nadležne institucije da adekvatno reaguju u ovom slučaju i da u skladu sa svojim nadležnostima utvrde odgovornost i kazne odgovorne za ovaj ekološki incident. Kako bi se ovakve pojave u budućnosti preventirale i kako nam ne bi kiše opet bile glavni krivac  potrebno je sagledati razmjeru štete, utvrditi njene stvarne uzroke i adekvatno sagledati uticaje ekspolatacije rude na životnu sredinu kroz izradu elaborata procjene uticaja.

Zbog zdravlja mještana ovoga kraja i zagađenja koja su se dešavala ne tako rijetko, na žalost, i ranije neophodno je uspostaviti kontinuiran monitoring ispitivanje kvaliteta i sadržaja vode potoka Mačak, Gračanice i Liverovićkog jezera.

Pored toga u cilju unapređenja upravljanja riječnim slivovima na teritoriji čitave države potrebno je hitno obezbijediti uslove za jačanje administrativnih kapaciteta, znanja i vještine stručnog kadra u institucijama koje su ključne za integraciju i prenošenje tekovine EU o upravljanju vodama, kao i za njihovu implementaciju.

Neophodno je potpuno sprovođenje postojeće zakonske regulative i unaprijeđenje inspekcijskog nadzora na čitavoj teritoriji države, kako na nacionalnom, tako i na lokalnim nivoima. Neophodno je poboljšati kontrolu naročito u dijelu iskorištavanja voda za izgradnju hidro-elektrana, zagađenja voda, njihove ekspolatacije i gradnje na obalama rijeka, očuvanja močvarnih staništa.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Aktivnosti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s