Krajnje je vrijeme da se odgovorno pristupi problemu zamućenja potoka Mačak

Zamućena boksitna voda iz rudokopa crvenih boksita – Biočki stan se i nakon mjesec i više odliva preko potoka Mačak u Gračanicu, Liverovićko jezero i dalje u  Zetu. Nije ovo jedini slučaj kada je rijeka Gračanica glavni recepijent otpadnih voda rudnika Boksita, zato što ne postoje adekvatni taložnici koji bi sprječili odlivanje mulja, već je ovo poslednji u nizu ekoloških incidenata ovog tipa. Zapravo rudnik Bosita je praktično i jedini izvor zagađenja Gračanice na ovim prostorima.

Ovo je problem i širih, od lokalnih, razmjera jer dokle se dalje od Zete posledice ovakvog odlivanja voda osjećaju možemo samo da predpostavljamo. Smatramo da javnost od nadležnih institucija i inspekcijskih organa nije dobila validne informacije o problematici kao ni o vrsti i stepenu posledica koje se mogu javiti usled ovakvog stanja. Praktično su do sada podiejljene samo površne informacije bez argumentovanih dokaza i koje nijesu podkrijepljene odgovarajućim analizama vode i terena.

Treba se osvrnuti i na to da mnoga domaćinstva koriste vodu za piće sa izvorišta koja su u blizini a takođe se ova voda koristi i za napajanje stoke. Moramo se opravdano zapitati da li usled ovakvih pojava može doći do poremećaja podzemnih voda i u kojoj mjeri usled miješanja izvorskih voda i sa malim količinama ovako zamućenih voda može doći do negativnih posledica za čovjeka i živi svijet?

Kada već govorimo o problemima koje ovo zamućenje vode može izazavati na živi svijet moramo se značajno osvrnuti na riblji fond Gračanice i jezera Liverovići. Rijeka je bogata potočnom pastrmkom a jezero još i klenom i šaranom što predstavlja dobar osnov za razvoj sportskog ribolova.

Po analizama stručnjaka način na koji ovako zamućena voda utiče na riblji fond je višesruko negativno i ima za krajnju posledicu smanjenje ribljeg fonda i to na dva načina. Kada temperatura vode u nekim srednjim slojevima dostigne određenu vrijednost riba dobija nalog i polaže ikru. Velika koncentracija čvrstih čestica u ovako zamućenoj vodi sprečava prodor sunčeve svjetlosti u dublje slojeve vode tako da ona pri dnu ostaje hladnija što za posledicu ima manji broj izležene mlađi iz ikre .

Velika koncentracija čestica u vodi direktno ugrožava mlađ što preko smetnji za disanje što preko loše vidljivosti (teže pronalaženje harane i izloženost grabljivicama). Nedovoljan prolazak svjetlosti  utiče i na sadržaj rastinja ispod vode kojima je ona potreba za fotosintezu i rast a koje služi kao hrana za neke riblje vrste.

Takođe treba se osvrnuti, s obzirom na porjeklo čvrstih čestica da u njima mogu postojati  i čestice koje sadrže željezo, koje prati rudu boksita, i koje spada u grupu teških metala. U ovakvom slučaju može doći i do težih poremećaja u lancu ishrane.

Društvo mladih ekologa, kao zainteresovanu javnsot interesuju odgovori o tome kolike su do sada posledice po životnu sredinu i živi svijet, mogu li se pouzadno procijeniti količine vode i mulja koje su se do sada odlile, do kada će trajati odlivanje mulja crvenog boksita i šta se preduzima da se ne ponavljaju ovakve situacije?

Takođe zbog neodrživog stanja i posledica koje se dalje mogu proizvesti pozivamo nadležne institucije i inspekcijske organe da sprovedu odgovorna, detaljna i kontinuirana mjerenja kvaliteta voda Gračanice i Liverovićkog jezera a takođe da adekvatno i u skladu sa propisanim zakonskim normativima postupe prema izvoru zagađenja.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Aktuelno, Saopštenja za javnost. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s