Da li je Crna Gora spremna za otvaranje Poglavlja 27?

Podgorica, 14. jun 2018. – Nevladine organizacija Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica , Društvo mladih ekologa, Sjeverna zemlja i Zelena akcija iz Zagreba su organizovale press konferenciju kao završni događaj na projektu “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“. Zahvaljujući ovom projektu osnovana je Koalicija 27 i na press konferenciji su sumirani rezlatati rada ove koalicije.

Napomenuto je da je Crna Gora finalizovala i predala pregovaračku poziciju za poglavlje 27. Međutim, posao tek predstoji i naglašeno je da životna sredina i poglavlje 27 treba da budu veći prioritet vlade kako bi se spriječile kasnije negativne posljedice za Crnu Goru.

Na press konferenciji je ispoljena zabrinutost zbog značajnog kašnjenja sa zaštitom Ulcinjske solane, koja poslije velikog broja konferencija, događaja, obećanja i studija – nije zaštićena. Posebno je izražena zabrinutost zbog brojnih infrastrukturnih planova koji su predviđeni u zaštićenim i područijima velike biodivezitetske vrijednosti, kao što je i danas aktuelni projekat izgradnje Porto Skadar Lake na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Kao ključni uslovi koje bi nadležni trebalo da ispune navedena je potreba za izgradnju kapaciteta, unapređenje inspekcijiskih službi kao i pronalaženje modela za finansiranje pregovora u okviru poglavlja 27.

Dato je objašnjenje na primjeru Hrvatske šta znači ne ispunjavanje obaveza u predspristupnom periodu. Ako se ne ispune obaveze slijede kazne jer kad se jednom uđe u Evropsku uniju, EU će naplatiti to što njena članica nije dobro postupila. Pet godina nakon ulaska u EU Hrvatska se suočava sa posljedicama neprimjene direktiva. Protiv Hrvatske se vodi nekoliko procedura, za neka područja, posebno otpad, vode i zaštitu prirode i pokrenuti su vrlo ozbiljni postupci što nikako ne bi smjelo da se dogodi Crnoj Gori.

Projekat „Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“ realizuju nevladine organizacije Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Sjeverna zemlja, Društvo mladih ekologa Nikšić i Zelena akcija/Friends of the Earth iz Hrvatske, koji je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Koalicija 27 je sačinjena od 20 nevladinih organizacija iz Crne Gore i zamišljena je kao otvorena platforma za zajedničko praćenje i učešće organizacija civilnog društva u procesu zastupanja i promovisanja evropskih tekovina u oblasti životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori koja će kroz svoje djelovanje doprinijeti kvalitetu i transparentnosti pregovaračkog procesa, a dugoročno gledano i izgradnji institucija koje brinu o stanju životne sredine.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Aktivnosti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s