Održan prvi trening za gritere u Crnoj Gori

Nikšić, 03. jul 2018. godine. U okviru projekta „Balkan greeters“ održan je prvi u nizu treninga za Gritere u Crnoj Gori.

Ideja je da se uspostavi Greeters servis u Nikšiću, kao i u Crnoj Gori, što podrazumijeva da volonteri pružaju usluge vođenja potencijalnih gostiju, turista, kroz mjesto koje vole i u kome žive.

Greeter nije turistički vodič, nema licencu ni specifično obrazovanje. Greeter je običan čovjek koji ima volju da podijeli znanje i ljubav prema svom mjestu sa posjetiocima. Cilj je promocija teritorije, kao i razvoj komplementarne turističke ponude i afirmacija postojećih proizvoda, usluga, kulturnih, istorijskih i prirodnih znamenitosti. Sve to bi trebalo da bude dopuna klasičnom turizmu.

Griteri postoje u u skoro 200 gradova širom svijeta, a ideja je potekla iz Njujorka.

Predavači na ovom treningu su bili predstavnici „Carnia greeters“ , sa sjevero – istoka Italije, koji su osnovani prije 4 godine, i koji su ovaj put podijeili bogato iskustvo sa griterima u Nikšiću.

Griterska organizacija u Crnoj Gori će se povezati sa globalnom griterskom organizacijom, na čijem sajtu se nalaze svi gradovi i zemlje u kojima su do sada formirane griterske organizacije. Preko ovog sajta će posjetilac moći da dobije informacije  o griterskoj organizaciji u Crnoj Gori.

Predsjednik globalne griterske organizacije iz Haga, Jos Nusse, je ovom prilikom podijelio svoje dugogodišnje iskustvo sa griterima u Nikšiću i istakao da je: „Cilj cjelokupnog projekta da svijet učine boljim mjestom formirajući jednog po jednog greetera“.

Italijanka Fides Baneli, ovim poslom počela je da se bavi prije tri godine, a cilj njene posjete je da se promoviše griterska mreža i u Crnoj Gori.

Projekat realizuje Kooperata Kramars iz Italije kao vodeća organizacija sa Agencijom za lokalnu demokratiju i Društvom mladih ekologa kao partnerima u Crnoj Gori, a finansiran je od Regije Friuli Venecija Đulija.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Aktivnosti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s